ملف كاااااااااامل للمعجنااااااااااااااااااات. فطائر اللحم
المقادير:
للعجينة: 3 أكواب دقيق _ زرة ملح+كوب و ربع ماء دافيء +ربع كوب زيت +ملعقة خميرة جافة+نصف ملعقة صغيرة سكر
الحشوة: عصاج و علية معلقة كبيرة بقدونس مفروم
الطريقة:
نضع الخميرة مع السكر و ربع كوب الماء الدافىء ونقلبهم كويس ثم نضعهم على باقى المقدار تخلط باقي المكونات و نتركها لتتخمر لمدة ساعة أو ساعتين. تقطع العجينة لكرات صغيرة قد الليمونة تفرد العجينة حتى تصبح رقيقة وبعدين نجيب كوباية و ندوس بيها على العجينة عشان تطلع لنا دوائر و تحطى على كل دائرة معلقة عصاج و تجيبى طرف الدائرة على الطرف التانى حتبقى عاملة شكل القطايف ترص الفطائر في صينية مدهونه و تمسح الوش بالفرشاة بلبن و ندخلها الفرن لحد ما تلاقى لونها دهبى و ممكن تحمريها فى زيت
الفطاير بالكفتة
المقادير:
مقادير الكفته:- نصف كيلو لحم مفروم- بصله كبيره مبشوره- ملح - فلفل - بهار - نصف كوب بقسماط ناعم- بقدونس مفروم
مقادير العجينه:- 2 كوب دقيق - 2 كوب ماء مغلي- ربع كوب زيت- ملعقه صغيره ممسوحه ملح
الطريقة:
طريقة الكفته -- نعحن جميع مكونات الكفته جيدا ، طريقة العجينه- نضع الميه والزيت والملح في حله علي النار ونتركها حتي تغلي- نضع الدقيق ونقلب العجين ثم نرفعه عن النار- نترك العجينه تبرد .. ونكرر العجن جيدا ..- نشكلها كور صغيره في حجم الليمونه .. - نفردها ونحشيها بعجينة الكفته علي شكل دوائر- نمسح مقلايه تيفال بالزيت ونرص فيها الدوائر المحشيه -نتركها علي نار هادئه وهي مغطاه - نرشها بالماء من حين لآخر ونقلبها علي الوش التاني إلي أن تحمر قليلا من الجهتين - توضع في طبق التقديم ونجملها بالبقدونس
خبز الصاج ( الرقاق )
المقادير:
تقديريه 1 كيلو دقيق + ماء دافئ للعجن + ملح
الطريقة:
نكون عجينه طريه شويه وبدون خميره .ونقرصها كور صغيره علي سطح مرشوش بالدقيق ..نتركها مغطاه بقماشه ساعه لترتاح
طريقة الخبز للخبز كالصاج نحتاج إما صينيه أو مقلايه أو مصفاه ألمنيوم مستديره نضعها مقلوبه علي بوتاجاز متوسط الحراره
وقت الخبز نفرد فطيره بالنشابه بمساعدة دقيق مرشوش علي الرخامه نخبزها علي السطح الألمنيوم .. علي الجهتين وفي نفس الوقت نفرد فطيره أخري لنخبزها بعدها ..وهكذا .. إلي أن ننتهي من كل العجين .. يستعمل خبز الصاج أو الرقاق عندنا في عمل صينية رقاق أو سندوتشات شاورما يمكن عمل مناقيش وقت الخبز بدهن االرقاق بالزعتر أو الجبنه وغيره من أصناف المناقيش
طريقة أخرى لخبز الصاج
المقادير:
1 ك دقيق أبيض+2 ك دقيق قمح+½ م/ك خميرة+½ م/ك ملح+1 ك ماء
الطريقة:
تعجن جميع المقادير مع بعضها حتى تتماسك، ثم تكور على هيئة كور وتترك حتى تتخمر.تفرد كل وحدة من وحدات العجينة باليد مع رشها بدقيق القمح، ثم تقلب بين اليدين حتى ترق ويكبر حجمها.توضع العجينة على مخدة وترق أكثر حتى يزداد حجمها أكثر، ثم توضع على الصاج وهو ساخن، ويترك لدقيقة واحدة حتى تتكون فقاعات ويميل لون الخبز إلى اللون الذهبي.يرفع الخبز من على الصاج، ويترك حتى يطرى، ثم تحشى بحشوات مختلفة حسب الرغبة.* ملاحظة: يمكن استخدام نفس العجينة للحلويات مع زيادة:¼ ك سكر2 م/ك زيت
الفطير المشلتت
المقادير:
1 ك دقيق+ماء للعجن+سنه ملح وزيها سكر
الطريقة:
يوضع الماء قليلا قليل على الدقيق المنخول ويقلب باطراف الاصابع حتى يصير عجينه ونبدا بتفتيغ العجينه تفتيغ العجينه وهو العامل الاساسى فى نجاحها كفطير وهوه انك بتعجنى العجينه بايديكى وهى مقبوضه يعنى تقبض كف ايدك وتعكسى اليمين مع الشمال وتعجنى لمده ربع ساعه بالظبط وتمسكى قطعه من العجينه وتضغطى عليها بين السبابه والابها م ولو الضغط نتيجته طلعت العجينه رقيقه بدون اى كلكيع فيها خلاص سيبيها ساعه تهدا اما لو كانت فيها كلاكيع تبقى محتاجه عجن تانى وتكررى تانى لمده ربع ساعه وبعد ما ترتاح العجينه تقطع على شكل كورات بحجم كوره التنس الى ان يتم تقطيع المقدار كله وبرده تسيبيها ساعه تهدا
وبعدين تجيبى صينيه كبيره مفلطحه وتضعى عليها زيت زره وتبتدى براحه يدك تفردى العجينه الى ان تبقى رقيقه جدااا وتكبر على قد الصينيه تضعى فيها قطع من الزبد او السمن موش سايح يكون ماسك شويه وتوزعى السمن على كل الدايره وفى المنتصف
ثم تطبقى العجينه يعنى تجيبى اليمين فى النص والشمال فى النص وفوق فى النص وتحتحت فى النص وتلميها وتحطيها فى حاجه لوحدها على جنب ثم تجيبى كوره تانيه تفرديها زى ما عملنا فى الاولى بس من غير سمن وتحطى الاولى فى وسط التانيه وتلمى الاحرف تانى --الاحرف بتاعه العجينه التانيه تلميها فى المنتصف مثل الولى وتجمعى الاتنين على بعض وتجيبى صينيه مدهونه سمن وتضعى فيها الفطيره اللى هيه طبقتين وتضعيها فى الصينيه وتطبططيها شويه على مقاس الصينيه وتضعى على وجهها قطع السمن او الزبد وتوضع فى فرن شديد الحراره وعند احمرار الوجه تخرج ويقدم معها العسل الاسود او الجبن المصرى القديم
طريقة أخرى الفطير المشلتت
المقادير:
-كيلو دقيق - -نصف كيلو سمن سايح - -ماء دافئ للعجن - -ملعقه صغيره ملح - -حوالي نصف كوب زيت
ذره لمسح وفرد العجين
الطريقة:
نعجن الدقيق بالماء والملح حتي تتكون لدينا عجينه تنفصل عن إناء العجن و طريه لتكون سهلة الفرد بالنشابه و نتركها ساعه لترتاح .. ندعك العجينه مرة أخري ونقسمها لعشرين قطعه مستديره وندهنها بزيت الذره ونضعها في صينيه بها زيت ونتركها ساعه ليسهل فردها .. وقت تجهيز الفطيره ندهن الطاوله بالزيت ونفرد قطعه من العجين لدرجه رقيقه و شفافه جداونمطها من الحواف ونضعها في صينية الخبز ونرشها بالسمن ونفرد قطعه أخري ونضعها فوق الأولي وندهنها أيضا بالسمن وهكذا حتي عشر قطع للفطيره الواحده وكل مره نرش السمن.. ثم نطوي الأركان الأربعه للفطيره للداخل . فتشكل مربع نلفه كالسويسرول ونتركه حتي نعمل الفطيره الثانيه بنفس الطريقه.. في صينية الخبز نفرد الفطيره باليد ونبططها بشكل مستدير نخبز في فرن ساخن علي درجة400في الرف الأوسط حوالي نصف ساعة ثم نخرجهاوندهن الوجه بالكريمه اللباني (القشده ) ونعيدها لتحمير الوجه تؤكل مع الجبنه وعسل النحل والقشده والبيض المسلوق ممكن خلط السمنه بزيت
ذره لتكون فطيره قليلة الدسم ..
فطير مشلتت بالسكر
المقادير
نص مقدار الفطير المشلتت المكتوبة(فوق)يعنى مثلا+نص كيلودقيق +ربع كيلو سمن سايح+ماء دافئ للعجن +1/2م ص ملح
الطريقة
نعجن الدقيق بالماء والملح حتي تتكون لدينا عجينه تنفصل عن إناء العجن و طريه لتكون سهلة الفردبالنشابه و نتركها نص ساعه لترتاح ندعك العجينه مرة أخري ونقسمها لعدة كور مستديرة نعجن كل قطعة لوحدها نفردها و نرققها خالص وندهنها بالسمن السايح ونطبق اطرافها لجوة ( الى الوسط)و بعدين نبططها و نضع سمن سايح و بعدين نطبق الاطراف لجوة تانى وندهن سمن سايح وهكزا تفضلى تطبقى اطراف العجينة لجوة تتدهنى سمن و تبططى كل دة حوالى 6 مرات ورا بعض على طول ادهنى الصينية او صاجة بدون حواف بالسمن ودخليها الفرن متوسط الحرارة ولما تطلع من الفرن ترشيها بالسكر البودرة
بقسماط بالسمسم
المقادير:
5 كوب دقيق+كوب ونصف ماء أو لبن أو خليط منهم دافئ+ملعقه صغيره ملح+خميره بيره + ملعقه سكر+ربع كوب زيت + سمسم مغسول وناشف
الطريقه
ندعك الخميره مع السكر إلي أن تسيل ونضع عليها نصف كوب ماء دافئ ونتركها تخمر بأعجن البقسماط بطريقه سهله أضع في الخلاط الخميره والماء أو اللبن المذكور في المقدار والزيت والملح وأخلط جيدا أضع حوالي من 1 كوب إلي 2 كوب دقيق في الخلاط وأخلط ( علي حسب مقدرة الخلاط في اللف )خلط جيد حتي ينعم أسكب الخليط في طبق غويط .. وأكمل العجن بباقي الدقيق حتي تتكون عجينه متماسكه نتركها تخمر حتي يتضاعف حجمها أشكلها إما ببرمها أصابع طويله أو أصل الأطراف مكونه كعكه أدهن الوجه ببيضه + ملعقه كبيره لبن بودره مخفوقين أرش السمسم علي وجه الكعك أو أدحرج أصابع البقسماط علي السمسم مهم ترك البقسماط يخمر تانية ويتضاعف مرة أخري أخبز في فرن متوسط الحراره .. حتي يتحمص البقسماط
باتون ساليه
المقادير:
1 كيلو دقيق+نص كيلو سمنه+4 بيض+1 ملعقه صغيره ممسوحه ملح+1 ملعقه كبيره كمون+1 ملعقه كبيره خميره بيره + ملعقه صغيره سكر+حوالي من 1 إلي 2 كوب حليب أو ماء للعجن
الطريقه
ندعك الخميره مع السكر إلي أن تسيل ونضع عليها ربع كوب ماء دافئ ونتركها لتخمر نفرك السمن مع الدقيق نضيف البيض المربوب ونقلبه مع الدقيق نضع الخميره ونقلب نكمل العجن بالحليب .. حتي تتكون عجينه متماسكه وناعمه لتكون سهلة التشكيل
يضاف الكمون ونعجن مرة أخرى نترك العجينه تخمر حوالي ساعه نشكلها أصابع رفيعه كالقلم ..ونتركها تخمر نخبزها في فرن حرارته فوق المتوسط قليلا ونركها تنشف بعض الشيء طريقة الباتون ساليه سهله ..وبهذه القادير جميل جدا لكنها طريقه دسمه بعض الشيئ للإفطار اليومي أعملها في بوفيه المناسبات ..وممكن تقليل السمن بعض الشيئ .. بكده تكون وسط بين البقسماط والباتون ساليه
عجينة السمبوسه
المقادير:
3 كوب دقيق - نص كوب زيت - حوالي كوب ماء للعجن + ذرة ملح
الطريقة:
أفرك الزيت مع الدقيق حتي يختلط به بالكامل،أعجن بالماء حتي تتكون عجينه متماسكه .. وأستمر في العجن حوالي عشر دقائق مهم أن تكون العجينه ناعمه .. أتركها ترتاح حوالي نص ساعة أفرد العجينه رفيعه .. وأقطعها دوائر وأحشيها ..إما باللحمه المفرومه العصاج أو الجبنه أو الخضار
حشوة الجبنه :كوب جبنه مبشوره إما تركي أو حمراء - كوب جبن قريش مهروسه بالشوكه+نصف كوب زبادي - ملعقة نشا ناعم - 2 بيضه+ملح - فلفل أسود - ملعقة نعناع ناشف ناعم - 2 ملعقة بقدونس مفروم ناعم
أخلط جميع مقادير حشوة الجبنه ..وأتأكد من الطعم ..ممكن تكون محتاجه ملح قليل ممكن أي أصناف جبنه موجوده إستعمليها لو عندك جبنه بيضاء أو موتسريللا مثلا إعملي خلطه من الجبن .. أهم حاجه ما تنسيش النشا .. هوه إللي بيمسك الخلطه في القلي مع وجود البيض أيضا .. بعد حشو السمبوسه بالجبن إقفليها كويس وإقليها في زيت ساخن
عجينة الميل فى
المقادير:
كيلو دقيق +ذرة ملح +معلقة صغيرة بيكنج بودر+3/4 كيلو زبدة +2 كوب ماء للعجن +1/2 معلقة صغيرة عصير ليمون
الطريقة
انخلى الدقيق مع الملح و اعملى حفرة فى وسط الدقيق - نزلى الماء واحدة واحدة على الدقيق و افضلى اعجنى اعجنى بأيدك - لحد ما تتكون معاكى عجينة بس تكون جامدة ماسكة نفسها - بعد ما تتكون العجينة اعجنى فيها شوية بأديكى - افردى العجينة امامك على الرخامة على هيئة مستطيل طويل- رشى الزبدة بيادوب رشة دقبق صغيرة (علشان تسحب الماء اللى موجود فى الزبدة)- افردى الزبدة على نص المستطيل اللى من ناحيتك مثلا بحيث تكون فى المنتصف و بعيدة عن الاطراف و الجناب - .اقفلى النص التانى الفاضى من المستطيل بحيث يغطى الزبدة و دوسى بأديكى على الجناب كويس - بالنشابة بالراحة افردى العجينة عشان الزبدة ما تطلعش منها و طبقيها على هيئة ظرف يعنى تجيبى الجنب اليمين فى نص المستطيل و الجنب الشمال فى نص المستطيل و الطرف اللى ناحيتك ترفعية لنص المستطيل و الطرف اللى هناك فى نص المستطيل كدة حتبقى شكلها بقى مربع او مستطيل صغير - ضعيها فى الفريزر بالظبط لمدة 15دقيقة ولا اقل ولا ازيد بين كل مرتين - تطلعيها بعد ال15 دقيقة وتكررى نفس عملية الفرد بالنشابه و التطبيق تانى و تحطيها برضة فى الفريزر 15 دقيقة تفضلى تعملى كدة لمدة 6 مرات
ملحوظة :سبب الفرد و التطبيق كل هزه المرات هو دة اللى بيخليها طبقات مورقة علشان كدة ماتقلليش عدد المرات اثناء الفرد بالراحة بالنشابة علشان الزبدة ما تطلعش لبرة ظبط الوقت بين كل تطبيقة و التانية مهم جدا احتفظى بها فى الفريزر فى كيس نايلون لحين الاستخدام
ملحوظة: طبعا علشان هى متعبة بس فى عمايلها فأنا من رأيى انك تتعبى مرة واحدة و تخليها عندك فى الفريزر
سناكس ( قراقيش ) بالسمسم او المكسرات
المقادير
4 بيضات+1 كوب زيت ذرة +1 كوب سكر+4 كوب طحين+1 م ك بيكنج بودر،وللتجميل سمسم او مكسرات مجروشة
الطريقة
يخلط بالخلاط الكهربائي كل من البيض مع الزيت ، السكر لمدة 5 دقائق يضاف الطحين مع البيكنج بودر الى الخليط السابق ويعجن باليد تقطع العجين الى كرات صغيرة ثم تغمس بالسمسم أو الفستق ترص فى صاج فرن وتخبز فى فرن حرارته 180 درجة
المقادير:
2 كيس ريتش بيك توست +باقي قراخ مشوية+لانشون رومي او فراخ مدخن+تونة +زيتون اسود مخلي وصحيح ومقطع ترنشات+فلفل اخضر رومي وحامي+خلة (ايوة بتاعة تسليك السنان الخشب الصغيرة)+مايونيز +مسطردة
الطريقة
حطي كل 2 توست فوق بعض واقسميهم مثلثين عارفين زى club sandwich ،باقي الفراخ المشوية: قطعيها قطع رفيعة او صغيرة واخلطيها بملعقتين مايونيز + ملعقتين مسطردة او اكثر حسب الكمية وقطعي معها فلفل حامي او رومي قطع صغيرة ممكن تقطعي صدور الفراخ المشوية شرايح رفيعة من غير المايونيز والحاجات ديالتونة : اخلطي علبة التونة مع ملعقة مايونيز وعصير ليمونة او اثنين وفلفل حامي او رومي مقطع قطع صغيرة، وزيتون ترنشات شيلي بقى اطراف التوست من الجناب واحشي كل مثلثين بحاجة من الحاجات اللي فوق وبعدين اغرسي فيها واحدة خلة وعلى طرفها زيتونة شفتوا ما فيش أسهل من كده ومع التقديم بقى على صينية مدورة او مربعة قدمي على حروفها خص للتزيين مثلا او شيبسي (على فكرة انا لاطشة طريقة التقديم من بون ابيتي)
الطريقة الثانية وبتنفع في اعياد الميلادات قوي:
المقادير:
2 باكيت سيمون فيميه شرائح+لتر عصير ليمون صافي+4 باكيت توست ريش بيك+تونة +مايونيز+خص
الطريقة
هاتي صينية مستطيلة على حسب الحجم اللي انتي عاوزاه هاتي التوست وجمعيه جنب بعضه وساوي اطرافه بحيث تشيلي الطرف البني اللي فيه اخلطي التونة مع عصير ليمون ومايونيز تبلي شرائح السيمون فيميه في عصير الليمون كويس رصي طبقة من التوست في الصينية بعدين طبقة مايونيز وتونة بعدين طبقة توست بعدين طبقة مايونيز وسيمون فيميه بعدين طبقة توست طبقة مايونيز وتونة آخر طبقة تكون من التوست هاتي طبق التقديم ويكون اكبر من الصينية غطي بيه الصينية واقلبي فيه القالب كله هينزل معك مستطيل في طبق التقديمهاتي باقي شرائح السيمون فيميه وغطي بها جوانب التوست ومن فوق بحيث يبقى الطبقة النهائية كلها سيمون فيميه جملي طرف الطبق بالخص
فطيرة الجبنة
المقادير:
الفطيرة:1، 1/2 كوب دقيق+ذرة ملح+م/ص بيكنج بودر+3 م/ك زيت ذره أو سمن حسب الرغبة (انا أفضل الزيت)+حوالى 1/2 كوب ماء، الحشو:3 بيضات+1 كوب زبادى+1/4 كيلو جبنه بيضاء ملح متوسط+2 م/ك قشطة (وش اللبن) (بيفى أو سجق اسكندرانى أو لحمه مفرومه أو بسطرمه ...... المتوفر لديكى وممكن عدم وضع أى لحوم) فلفل أخضر أو ألوان حسب المتوفر وزيتون أخضر (سبانخ مشوحه حسب الرغبه)
الطريقه:
يتم أضافة الدقيق والملح والبيكنج بودر فى طبق ثم وضع الزيت ويفرك باليد حتى يختفى الزيت مع الدقيق تماما ثم يتم إضافة الماء تدريجياً حتى تتكون عجينة تدهن صينيه بيتزا بالزيت وتدهن اليد بالزيت حتى لا تلتصق بالعجين وتفرد العجينة بالصينية ويرص فوق العجينة اللحوم المستخدمة إن وجد والفلفل والزيتون والسبانخ إن وجدت أيضا يتم ضرب البيض والجبنة والزبادى والقشطه فى الخلاط وإضافة قليل من الملح والفلفل ثم صب الخليط على الصينية ثم يتم إدخالها فى فرن حتى تحمر
فطائر السندويتشات
المقادير:
1/2 كيلو دقيق+2 بيضه+كيس صغير خميره فوريه + ملعقة سكر+1/3 كوب زيت ذره+ذرة ملح+ماء دافئ للعجن
الطريقة
نضع الدقيق وذرة الملح ونضيف اليه الزيت ونفركه حتى يختفى الزيت فى الدقيق ثم نضع الخميرة المذابه فى الماء والمضاف اليها السكر ويتم العجن حتى تتشكل عجينة مناسبة طريه وتترك لمدة ساعة أو ساعة ونصف لتخمر ثم نقطه كور صغيرة ونشكلها على هيئة ساندويتش البيتى بان الصغير ونبطط قليل باليد ويترك على دقيق وعندما ننتهى من الكمية نبدأ فى قليتها فى زيت غزير ساخن ثم يطلع على ورق المطبخ لاخراج الزيت الزياده،الحشو:تونه + مايونيز + خيار مخلل + بطاطس مكعبات صغيرة محمره + بيض مسلوق مقطع مكعبات ويقلب الجميع بخفه وتفتح الساندويتشات وتحشى بالحشو (على فكره جربت وضعها بالفرن لم تكن فكره جيده لابد من التحمير وبتكون هشه ومفرغه من الداخل )
الجلاش بالجبنه
المقادير:
لفة جلاش ،الحشو:2طماطم مقطعه مكعبات صغيره +2 فلفل رومي مقطع صغير+1 فلفل حامي (اختياري)+جبنه رومي مبشوره+بسطرمه أو سوسيس أو مشروم ( بالبسطرمه بتكون أحلى) مقطعه صغير+3 معالق سمنه سيحه او ممكن زيت+للتغطيه
بيضه +(ملح +فلفل) (بسيط لان الحشوه فيها جبنه رومي)+كوب لبن+جبنه موتزريللا
الطريقه
هانجيب الصينيه ونفرد الجلاش ورقه ورقه في الصينيه وبين كل ورقتين نمسح شوية سمنه بعد مانخلص 4 ورقات جلاش او 5 بالكتير نحط الحشو كله خلي بالك احنا ماقسمناش لفة الجلاش بالنص لانه بيطلع طعمها احلى لو هيه رفيعه مش جلاشها كتير يعني فاممكن اللفه تعمل صنيتين بعد مانحط الحشو نحط كمان 4 ورقات جلاش وبينهم برضه سمنه او زيت وبعدين نقطعها مربعات او مستطيلات زي ماهانكلها يعني ندخلها الفرن 5 دقايق اما نلاقيها هاتنشف نسقيها بنص مقدار اللبن والبيضه وندخلها تاني وقبل ماتستوي ب 5دقايق نطلها ونحط على وشها الموتزريلا وندخلها تسيح بس
بيتزا بالقطايف
المقادير:
نص كيلو قطايف كبيرة الحجم طااااازة+صلصة طماطم+جبنة موزاريلا+زيت زيتون+فلفل رومى حلقات +بصل حلقات +زيتون اسود+وممكن تونة
الطريقة
اخلطى الصلصة بمعلقتين كبار زيت زيتون وادهنى بيها القطايف ضعى شريحة بصل وعليها شريحة فلفل وعليها زيتون منزوع النوى واضع عليها طبقة من الجبنة الموزاريلا اضعها فى صينية مدهونة بجانب بعض وادخلها الفرن حوالى 10 دقايق لحد ما تستوى والجبنة تسيح وتحمر [/size]
[size=29]
وبالهنا والشفااااااااا